Σελίδα 1 από 1

Σπήλαιο Δρακότρυπα

Δημοσιεύτηκε: Δευ 19 Ιουν 2017, 22:46
από giotis-pll
Σπήλαιο "Δρακότρυπα" στα Βρασνά


Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό των Βρασνών, στον δρόμο για την περιοχή που παλαιοί ονομάζουν Κακιά Σκάλα και στις παρυφές ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν απομεινάρια ενός πυροβολείου που χρησιμοποιούνταν σε καιρούς πολέμου, βρίσκεται το σπήλαιο Δρακότρυπα. Ένα μικρό σε μέγεθος σπήλαιο το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τον τρόπο σχηματισμού και εξέλιξής του.


Τα σπήλαια, συνήθως, δημιουργούνται μέσα σε ασβεστόλιθους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο χώρο του σπηλαίου αλλά και στον ευρύτερο χώρο επικρατούν βιοτικοί γνεύσιοι, οι οποίοι διασχίζονται από πηγματικές φλέβες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν επίσης μεγάλοι φακοί ή στρώματα κρυσταλλικού ασβεστίτη, πιθανόν αποτελέσματα μετασωμάτωσης ή παραμόρφωσης επαφής ανθρακικών πετρωμάτων.


Το σπήλαιο ακολουθεί την κύρια γραμμή ανάπτυξης συστήματος πηγματικών φλεβών. Η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα κυρίως των τεκτονικών αιτίων, της διάβρωσης και της χημικής διάλυσης των ασβεστολίθων. Οι αργιλικές επιχώσεις του σπηλαίου θα πρέπει να είναι αποτέλσμα της εξαλλοίωσης των αργιλοπυριτικών ορυκτών των γνεύσιων και πηγματιτών.


Η Δρακότρυπα αποτελείται από τρεις θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μικρών και στενών διόδων. Ο μεγαλύτερος από τους θαλάμους είναι αυτός στον οποίο παρατηρείται ο πιο αξιόλογος διάκοσμος. Ο λιθωματικός διάκοσμος δείχνει την παρουσία ασβεστολιθικών πετρωμάτων, που διαβρώθηκαν κατά το παρελθόν.


Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρίσκουν καταφύγιο, αιώνες τώρα, μεγάλο πλήθος νυχτερίδων, στις οποία οφείλεται το παχύ στρώμα γουανό που υπάρχει στο δάπεδο. Τα οστά που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο είναι σκελετικά υπολείμματα, πιθανώς ιστορικών χρόνων. Στον πρώτο θάλαμο βρέθηκαν οστά ανθρώπου, ενώ στον δεύτερο θάλαμο βρέθηκαν οστά κατσίκας και περιασβεστωμένα οστά χοίρου.


Πηγή
Spoiler:
strymonikos.net

Re: Σπήλαιο Δρακότρυπα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 20 Ιουν 2017, 15:20
από makedon
πολυ ωραιο γιωτη.ποτε βρεθηκε αυτη η σπηλια?