OOΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Σοβαρές συζητήσεις για σοβαρά και μη θέματα!
Άβαταρ μέλους
giotis-pll
Πρόεδρος
Δημοσιεύσεις: 699
Εγγραφή: Παρ 29 Ιαν 2010, 17:32
Χρόνια εμπειρίας: 10+ χρόνια
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηλικία: 47

OOΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giotis-pll » Δευ 03 Μάιος 2010, 22:56

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ


Πλήθος από εκθέσεις του ΟΟΣΑ αναφέρονται για την οικονομία της Χούντας:
Ας δούμε όμως τι έλεγαν αυτές οι εκθέσεις για το χρονικό διάστημα του 1966, εκεί ΔΕΝ υπήρχαν ευνοϊκά σχόλια διαπίστωναν ότι η Εσωτερική και Εξωτερική ισορροπία είχαν κλονιστεί , η αύξηση των τιμών είχε επιταχυνθεί , το ισοζύγιο πληρωμών είχε πάθει καθίζηση, τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν μειωθεί και μεταξύ των πολλών δυσμενών κατέληγε ότι οι προβλέψεις για το 1967 ήταν άσκημες.

Στην Ετήσια έκθεση 1967 του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συμφώνου του ΟΟΣΑ αναφέρεται στην Ελλάδα « …………Κατά το έτος 1967 , η Ελληνική οικονομία αντιμετώπισε με επιτυχία σειρά ολόκληρη εξωτερικών οικονομικών κρίσεων και πέτυχε αύξηση του εθνικού προϊόντος κατά 5% ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μειώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου……….»

Στη 10η Ετήσια Έκθεση Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συμφώνου του ΟΟΣΑ για το 1968 μιλά για έξοδο της Ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 1967 από την προηγηθείσα ύφεση και τονίζει τις ευνοϊκές προοπτικές κατά το 1968, ιδιαίτερα επισημαίνεται η βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ κατά τα έτη 1967-1968 και τις προοπτικές του 1969 γίνεται λόγος για τα μέτρα που πάρθηκαν και αισιοδοξεί για τις προοπτικές του 1969, ιδιαίτερο λόγο κάνει για την γεωργική παραγωγή και τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο , τέλος γίνεται ανάλυση για το πενταετές πρόγραμμα 1968-1972.

Στο 6ο τεύχος της τριμηνιαίας Οικονομικής Επιθεώρησης του ΟΟΣΑ (Δεκέμβρης 1969) γράφει ότι «……..η Ελλάς κατέλαβε την 2η θέση διεθνώς , μετά την Ιαπωνία από απόψεως ρυθμού αναπτύξεως της οικονομίας κατά το 1969……..».

Στην Ετήσια έκθεση του 1969 της Διευθυνούσης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συμφώνου του ΟΟΣΑ υπογραμμίζεται η επιτάχυνση του ρυθμού αναπτύξεως σε 8,5% , αναφέρεται το πλεόνασμα του Τακτικού Προυπολογισμού που άφησε 2.500.000.000 δραχμ (ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ), η θεαματική αύξηση εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων και βελτίωση Ισοζυγίου Πληρωμών.

Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ σε έκθεσή της τον Ιούλιο 1970 λέει «…….. η Ελλάς θα πραγματοποιήσει τον υψηλότερο μετά την Ιαπωνία ρυθμό ανάπτυξης…….» και τον υπολογίζει σε 7,6% «………θα υπερβαίνει ουσιωδώς τον μέσο ρυθμό όλων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ που προβλέπεται σε 5,1% και των Ευρωπαϊκών που προβλέπεται σε 4,7%.........», χαρακτηρίστηκα ο ΜΟ ανάπτυξης των ισχυρών κρατών της ΕΟΚ (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Λουξεμβούργου) ήταν 5,2% «Ναυτεμπορική» 8/6/1970 σελ 1.

Στο ετήσιο τεύχος του ΟΟΣΑ το 1969 έχει εθνικούς λογαριασμούς των χωρών μελών για τα χρόνια 1950-1965 και τα συγκρίνει με τα στοιχεία της οικονομίας της Ελλάδος του 1968, στο τέλος βγάζει το συμπέρασμα ότι :
Α. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ
Β. Την μεγαλύτερη μετά την Ιαπωνία αύξηση των δεικτών του συνολικού και του κατά κεφαλήν ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος σε αγοραίες τιμές.
Γ. Την μικρότερη τιμή αύξησης του δείκτη του καταναλωτή.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ (Ιανουάριος 1971) γράφει:
«……..η Ελλάς κατέλαβε μια από πρώτες θέσεις από απόψεως ρυθμού ανόδου του εθνικού εισοδήματος , μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής ήταν ανώτερος εκείνου όλων των χωρών , με προοπτική περαιτέρω αυξήσεως στο μέλλον……………»

Στην Ετήσια έκθεση για το 1970 αναφέρεται στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων που αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, είναι αισθητά ανώτερος από τις οικονομίες των χωρών της Ν Ευρώπης και γράφει ευνοϊκά για την επιτάχυνση εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, εμφανίστηκε για ΠΡΩΤΗ φορά να είναι περισσότερες οι βιομηχανικές από τις αγροτικές εξαγωγές προϊόντων!!!!!!! Η συγκρίσεις που γίνονται με τις οικονομίες Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γιουγκοσλαβίας δείχνουν μεγάλη υπεροχή υπέρ της Ελλάδος. «Ναυτεμπορική» 9/6/1971 σελ 4.

Διεθνή συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύονται τον Απρίλιο του 1972 στο μηνιαίο δελτίο (Μain Economic Indicators) και αφορούν την περίοδο 2/1971 με 1/1972 η ελληνική βιομηχανία έχει την πρώτη θέση από πλευράς ρυθμού αυξήσεως παραγωγής μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Αυτό φαίνεται με συγκριτικά στοιχεία της περιόδου 7/1971 με 6/1972 εκεί βλέπουμε τα εξής εκπληκτικά :
Α. Ο ρυθμός ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής έφτασε στο 10,5% δηλαδή διπλάσιο της Φιλανδίας που ήταν 8,8%
Β. Έχουμε αύξηση της παραγωγής της μεταλλουργικής βιομηχανίας 26,8% ενώ η Ολλανδία είχε 15,6%
Γ. Η βιομηχανία χημικών προϊόντων είχε αύξηση 20,1% ενώ η δεύτερη Ολλανδία είχε 13,4%.

Στην Ετήσια έκθεση Νοέμβριος 1972 του ΟΟΣΑ επισημαίνεται:
«Αι τρέχουσαι συγκυριακαί τάσεις της οικονομίας είναι ευνοικαί , παρά την επιβράδυνσιν της οικονομικής αναπτύξεως εις το εξωτερικόν και την αισθητήν κάμψιν του ρυθμού των εξαγωγών, και η ελληνική οικονομία εσημείωσεν ικανοποιητικήν άνοδον κατά το 1971…………. Παραμένει γεγονός ότι η Ελλάς επέτυχε να αποφύγει μέχρι τούδε τον πληθωρισμόν…………ο όγκος του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος εις αγοραίας τιμάς ηυξήθη κατά 8% μεταξύ 1970 και του 1971 ……….. Η μετανάστευσις εσημείωσε σαφή κάμψιν κατά το 1971………..Αι επενδύσεις του κράτους και των Δημοσίων επιχειρήσεων αυξάνονται ταχέως………….Αι προβλέψεις αναφέρουν αύξησιν 10,2% του όγκου του ακαθαρίστου εγχωρίου προιόντος εις αγοραίας τιμάς εις το διάστημα 1971-1972 Ο ΔΕ ΡΥΘΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΗ ΡΕΚΟΡ ………Αι προοπτικαί αναπτύξεως δια το 1973 δύνανται επίσης να χαρακτηριστούν ως ευνοικαί………… Τα ευνοϊκά αποτελέσματα κατά του πληθωρισμού ………………..εις την ασκηθείσαν πολιτικήν εις το θέμα ημερομισθίων και τιμών…..απεσκοπήθει η συγκράτησις των μέσων ονομαστικών αυξήσεων εντός των ορίων της ζητήσεως της παραγογικότητος. Η επιτυχία εις τον τομέα αυτόν της Ελλάδος υπήρξε μεγαλυτέρα εκείνης την οποίαν επέτυχον αι περισσότεραι χώραι μελών του ΟΟΣΑ…………

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ . Η Ελληνική οικονομία διανύει φάσιν ταχείας οικονομικής αναπτύξεως. Η πραγματική αύξησις του πραγματικού εθνικού προϊόντοςυπολογίζεται κατ επισήμους εκτιμήσεις εις 8,5% ………………ο ρυθμός είναι ανώτερος των παρατηρουμένων ρυθμών εις πολλά άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.
Η Ελλάσς συγκαταλέγεται μεταξύ των ολίγων κρατών μελών τα οποία διαθέτουν μακροχρόνιον Πρόγραμμα (δια 15 έτη έως το 1987) με το οποίον θα συνδέωνται τα μεσοπρόθεσμα (5ετή) ως και τελικώς τα ετήσια προγ΄ραμματα……………..Η βιομηχανία ανεπτύχθη ταχέως κατά τα τελευταία έτη…….(αναφέρεται στην προσπάθεια υποβοήθησης της Ελλάδος σε κράτη υποανάπτυκτα)……………»

Στην Ετήσια έκθεση Ιούνιος 1975 του ΟΟΣΑ (μετά την μεταπολίτευση) επισημαίνεται:
Α. Η σημειωθείσα αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,9 δηλαδή διπλάσια του ΜΟ των χωρών του ΟΟΣΑ δεύτερη μετά της Ιαπωνίας.
Β. Κατά την περίοδο 1967-1972 η Ελλάδα είχε τον μικρότερο ρυθμό αύξησης του τιμαρίθμου (2,6% ετησίως)απόΟΛΕΣ τις χώρες του ΟΟΣΑ.


KANE KATI NA ΠAME ΣE KAMIA ΔOYΛEIA ΓIATI ΔEN ΜΠΟΡΩ NA ΣE ΠEPIΓPAΨΩ THN KATAΣTAΣH!

~ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ~

Απάντηση