Προσανατολισμός-Χαρτογράφηση πορείας

Διάφορα εγχειρίδια και χρήσιμοι οδηγοί για την ασφάλεια των εξορμήσεων στην φύση
Άβαταρ μέλους
ROSOS
Δραστήριος
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: Κυρ 26 Φεβ 2012, 07:34

Προσανατολισμός-Χαρτογράφηση πορείας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ROSOS » Κυρ 11 Μαρ 2012, 08:49

Η λεπτομερια κανει την διαφορα


1Η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ – ΠΥΞΙΔΑ

Εικόνα 1 : Πρισματική πυξίδα
ΣΧΕ-1.jpg
Α. Πυξίδα

Πυξίδα είναι το όργανο που έχει μια μαγνητική βελόνα που δείχνει πάντα το Βορρά. Εκτός από τη βελόνα στην πυξίδα υπάρχει ένας δίσκος όπου φαίνονται τα νούμερα από 0 μέχρι 360. Τα νούμερα αυτά υποδηλώνουν μια κατεύθυνση σε σχέση με τον άξονα Βορρά - Νότου και μετρούνται σε μοίρες π.χ το 0° ή Ν είναι ο Βορράς, το 90° ή Ε η Ανατολή, το 180° ή S ο Νότος και το 270° ή W η Δύση.
106-+-
++++Πάνω στο χρυσαφί δακτύλιο της πυξίδας υπάρχουν δύο φωσφορίζουσες γραμμές (ανάλογα την πυξίδα είναι πρασινογάλαζες ή πράσινες. στην πυξίδα της εικόνας μας είναι λευκές) διαφορετικού μήκους (μία μεγάλη και μία μικρή). Η σκοπιμότητά τους είναι:
• Η μεγάλη γραμμή να ταυτιστεί με τη διεύθυνση του Βορρά (Β).
• Η μικρή γραμμή μας δείχνει τις πρώτες 45 μοίρες της δεξιόστροφης γωνίας από το Βορρά (Β). Χρησιμεύει κυρίως τη νύχτα – γιατί είναι φωσφορίζουσα – για να ξέρουμε προς τα πού είναι η δεξιόστροφη γωνία (διεύθυνση).

Επιπλέον, η πυξίδα έχει ένα μικρό μεγεθυντικό φακό, που μας βοηθάει να δούμε καλύτερα την αριθμητική ένδειξή της, και ένα σκόπευτρο που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με ένα νήμα σκόπευσης, που υπάρχει στο καπάκι της πυξίδας. Το σκόπευτρο, η πρασινογάλαζη (πράσινη) μεγάλη γραμμή του δακτυλίου της πυξίδας και το νήμα σκόπευσης, κανονικά, όταν ξεκινάμε, θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία.
Βασική προϋπόθεση, για να δείξει σωστά η πυξίδα, είναι να την κρατάμε οριζόντια και ακίνητη, για να επιτρέψουμε το δίσκο να κινηθεί ελεύθερα. Επίσης, προσέχουμε, στο χώρο που ψάχνουμε να βρούμε μία ένδειξη, να μη βρισκόμαστε κάτω από πυλώνες της Δ.Ε.Η., διότι δημιουργούν ισχυρά μαγνητικά πεδία με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και να αποπροσανατολίζουν την ένδειξη της πυξίδας. Ακόμη, πρέπει να είμαστε μακριά από σκουπίδια, όπου μαζεύονται αρκετά μεταλλικά αντικείμενα που τραβούν το μαγνητισμό της βελόνας της πυξίδας.
Μπορεί, όμως, η πυξίδα να είναι χαλασμένη ή να μας πέσει κάτω και να σπάσει, προτού να προλάβουμε να εντοπίσουμε το Βορρά (Β). Πώς βρίσκουμε σ’ αυτήν την περίπτωση το Βορρά (Β) χωρίς όργανα; Η ανατολή του ήλιου δεν είναι αξιόπιστη, διότι αυτό συμβαίνει με ακρίβεια μόνο δύο φορές το χρόνο (φθινοπωρινή και εαρινή ισημερία).
Β. Άλλοι τρόποι προσανατολισμού

Άλλοι τρόποι για να βρούμε το Βορρά (Β) είναι:

• Οι εκκλησίες, το ιερό των οποίων είναι στραμμένο προς την Ανατολή (Α).
• Τα νεκροταφεία που βλέπουν προς τη Δύση (Δ).
• Το ρολόι, το οποίο είναι ο ακριβέστερος και προτιμότερος τρόπος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ρολόι να έχει ωροδείχτη. Στρέφουμε τον ωροδείχτη και σημαδεύουμε τον ήλιο ό,τι ώρα και να είναι. Παίρνουμε τη γωνία που σχηματίζεται από τη διεύθυνση του ωροδείχτη με τον ήλιο και τη 12η ώρα του ρολογιού. Κατόπιν, παίρνουμε τη διχοτόμο της γωνίας. Ο Βορράς (Β) είναι επί της διχοτόμου και στην αντίθετη διεύθυνση από αυτήν που βλέπουμε τον ήλιο.Εικόνα 2: προσανατολισμός με τη βοήθεια ρολογιού
ΣΧΕ-2.jpg
• Με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μεσημέρι και να έχει ηλιοφάνεια και με τη βοήθεια ενός κατακόρυφου προς τη γη κονταριού, βρίσκουμε τη σκιά του. Η σκιά του κονταριού δείχνει το Βορρά (Β).
• Τα βρύα, τα οποία φύονται προς το ψυχρότερο μέρος της περιοχής, δηλαδή προς το Βορρά (Β). Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι συννεφιά και να κάνει κρύο.
• Οι μυρμηγκοφωλιές. Τα μυρμήγκια φτιάχνουν το λοφάκι του χώματος, με το οποίο προστατεύουν τη φωλιά τους από τον ψυχρό αέρα, στραμμένο προς το Βορρά (Β). Αυτό προϋποθέτει περιοχή με κρύους βόρειους ανέμους.
• Τη νύχτα μπορούμε να βρούμε το Βορρά (Β), βρίσκοντας τον Πολικό Αστέρα, ο οποίος δείχνει το Βορρά (Β). Ο Πολικός Αστέρας είναι η προέκταση της ουράς της Μικρής Άρκτου. Αυτό συμβαίνει στο βόρειο ημισφαίριο. Τη νύκτα μπορείς να προσδιορίσεις το Βορρά με τον πολικό αστέρα. Ο πολικός αστέρας έχει προνόμιο να μην αλλάζει θέση γιατί βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της γης και γι' αυτό δείχνει πάντα τον Βορρά ενώ προσδιορίζεται εύκολα από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα κατσαρόλας που σχηματίζουν τα επτά άστρα της. Αν από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου χαράξεις μια νοητή γραμμή και την προεκτείνεις προς το α, 5 φορές το μήκος α-β, τότε θα βρεις τον πολικό αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.


Εικόνα 3: προσανατολισμός με τη βοήθεια του Πολικού Αστέρα
ΣΧΕ-3.jpg
Όλα τα προαναφερόμενα, εκτός από το ρολόι, είναι ανασφαλή και δεν μπορούμε να τα εμπιστευτούμε με σιγουριά.

2Η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Για να χαρτογραφήσουμε την πορεία μας, χρειαζόμαστε δύο πράγματα:
• Την απόσταση.
• Τη διεύθυνση (γωνία) από το σημείο στάσης και μετά.

Α. Απόσταση

Η απόσταση είναι εύκολο να υπολογιστεί, φτάνει κάποιος να μετράει τα βήματά του. Βέβαια, η ακρίβεια της απόστασης είναι σχετική, αλλά βοηθάει σε ένα σχεδιάγραμμα. Για το σκοπό μας χρησιμοποιούμε αρχικά μία μετροταινία. Ορίζουμε με τη βοήθεια της μετροταινίας μια απόσταση 20 μέτρων. Στη συνέχεια μετράμε την απόσταση αυτή με σταθερό βήμα περπατήματος. Επαναλαμβάνει τη μέτρηση και ένα άλλο μέλος της ομάδας για περισσότερο ακριβή αποτελέσματα. Οι μετρήσεις φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:


Εικόνα 4
ΣΧΕ-4.jpg

Επομένως στις μετρήσεις που θα κάνουμε στη συνέχεια της εργασίας για την χαρτογράφηση της περιοχής θα θεωρήσουμε πως μια απόσταση 20 μέτρων αντιστοιχεί, περίπου, σε 27 βήματα.

Β. Διεύθυνση

Η διεύθυνση, για να βρεθεί, χρειάζεται πυξίδα. Η πυξίδα, βέβαια, μας δείχνει μόνο το Βορρά (Β). Για να καταλάβει κάποιος πώς κινήθηκα, πρέπει να του δώσω γωνία (πόσες μοίρες γωνία από το σημείο εκκίνησης κινήθηκα) και πόση απόσταση διένυσα, για να φτάσω. Του δίνω δηλαδή Αζιμούθιο. Κάθε φορά που θέλω να βρω μία καινούργια διεύθυνση παίρνω και καινούργιο Αζιμούθιο. Το Αζιμούθιο είναι μία δεξιόστροφη γωνία (φορά δειχτών ρολογιού) ως προς το Βορρά (Β). Όταν, για παράδειγμα, λέμε 30 μοίρες Αζιμούθιο δε χρειάζεται να πούμε 30 μοίρες ΒΑ.
Υπάρχουν δύο τρόποι:
α) Ξέρουμε το Αζιμούθιο και ψάχνουμε να βρούμε προς τα πού θα κινηθούμε.
β) Ξέρουμε προς τα πού θα κινηθούμε και ψάχνουμε το Αζιμούθιο. Για να βρούμε το Αζιμούθιο κάνουμε τα εξής: Αφού οριζοντιωθεί η πυξίδα και βρω το Βορρά(Β) σημαδεύω με την πυξίδα προς το σημείο που θέλω να κινηθώ και διαβάζω τι μου γράφει κάτω από την μεγάλη πρασινογάλαζη(πράσινη) φωσφορίζουσα γραμμή. Η μεγάλη πρασινογάλαζη(πράσινη) αυτή γραμμή θα πρέπει να είναι πάντα στην ίδια ευθεία με το σκόπευτρο και το νήμα σκόπευσης της πυξίδας.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.


ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ

jiker
Δραστήριος
Δημοσιεύσεις: 179
Εγγραφή: Παρ 11 Μαρ 2011, 16:13

Re: Προσανατολισμός-Χαρτογράφηση πορείας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jiker » Τετ 08 Αύγ 2012, 01:18

:) μπραβο παρα πολυ χρησημα

ludi
Προβληματισμένος
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2012, 13:25

Re: Προσανατολισμός-Χαρτογράφηση πορείας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ludi » Τετ 08 Αύγ 2012, 10:48

Μπράβο ROSOS, παρότι θεωρούσα ότι γνωρίζω τα βασικά εμπλούτισα περαιτέρω τις γνώσεις μου, πολύ χρήσιμο εργαλείο η πυξίδα παρόλο που εκ μοντερνιστήκαμε, κακά τα ψέματα, όλοι μας με τα GPS.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Εγχειρίδια και οδηγοί”