Κατοχική δεκαετία

Σοβαρές συζητήσεις για σοβαρά και μη θέματα!
Άβαταρ μέλους
giotis-pll
Πρόεδρος
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Παρ 29 Ιαν 2010, 17:32
Χρόνια εμπειρίας: 10+ χρόνια
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηλικία: 44

Κατοχική δεκαετία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giotis-pll » Παρ 30 Απρ 2010, 10:51

Οικονομικός «Αρμαγεδδών» πλήττει την Ελλάδα με πρωτόγνωρη σφοδρότητα, που έχει ισοπεδώσει την οικονομική ισορροπία της χώρας και τώρα απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή, την επιβίωση του πολιτικού συστήματος, αλλά και σχεδόν το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών.

Σοκαρισμένος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την κατάργηση κατακτήσεων -σχεδόν προπολεμικών-, το εισόδημά του να μειώνεται έως και 70%(!) και το αύριο να φαντάζει χειρότερο από ποτέ.

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους, πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρων ως προϋποθέσεις για την παροχή του «πακέτου διάσωσης» από ΕΕ και ΔΝΤ, «πάγωσαν» τον ελληνικό λαό. Κανείς ετούτη την ώρα δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να ακολουθήσει, με βάση πάντοτε την αντίδραση των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που προέρχονται κυρίως από τους κοινωνικούς εταίρους, τα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την «Τρόικα» είναι:

1. Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα
2. Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
3. Ενδεχόμενη ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, στις μηνιαίες αποδοχές για τον ιδιωτικό τομέα
4. Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 ή και 4%. Οι χαμηλότεροι συντελεστές διαμορφώνονται αντίστοιχα, και ο 10% γίνεται 12%, ενώ ο 5% γίνεται 7%
5. Διπλασιασμός του ποσοστιαίου ορίου των απολύσεων από 2 σε 4%
6. Νέα αύξηση κατά 10% στις τιμές της βενζίνης, των ποτών και των τσιγάρων
7. Φορολόγηση κατά 60% της δεύτερης και της τρίτης εργασίας
8. Μείωση του ορίου των αποζημιώσεων στους 3 μήνες από 24 σήμερα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ελάχιστο και εξοργιστικό αυτό όριο να αυξηθεί, χωρίς όμως να υπερβαίνει τους 10 μήνες
9. Κατάργηση της διαιτησίας στις εργασιακές διαφορές
10. Τετραετές «πάγωμα» μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
11. Άμεση εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης αντρών-γυναικών
12. Μείωση συντάξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ο μηχανισμός είναι απλός. Όσοι λαμβάνουν άνω των 1.500 ευρώ, εκτός από την κατάργηση των δώρων, θα καταβάλλουν και ΛΑΦΚΑ που θα φτάσει τελικά το 15%


Οι ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου με πιθανότερη ημέρα την Κυριακή, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που συγκαλεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ έχουν προγραμματίσει τη διάσκεψη Κορυφής στις 10 Μαΐου, προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή των δανείων στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στον τερματισμό της κρίσης, ενώ στις 7 Μαΐου αναμένεται να «περάσει» και η συμφωνία από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου εθνικής σωτηρίας αμέσου εφαρμογής.

Αντιδράσεις συνδικάτων

Το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων σκιαγραφούν, πάντως, με δηλώσεις τους ο Γ. Γαβρίλης, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, και ο Ηλ. Βρεττάκος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης:

«Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ σφαγιάζουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά μας για το κεφάλαιο και τις αγορές. Καταργούν τον 14ο και 13ο μισθό στο Δημόσιο καθώς και την 14η και 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, παγώνουν τους μισθούς του Δημοσίου για τα επόμενα 3 χρόνια, προωθούν την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τους μετατρέπουν σε επίδομα παραγωγικότητας, καταργούν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, αυξάνουν εκ νέου το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα, αυξάνουν το ποσοστό των απολύσεων στο 4% στον ιδιωτικό τομέα, περιορίζουν τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Τα παραπάνω μέτρα οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε φτώχεια και εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγουν στο δρόμο».

Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις για να λυθούν τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξαιρετικά προβληματισμένος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «πήραμε μία γεύση από τα σκληρά μέτρα που έρχονται».

Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την «Τρόικα» τούς ανέφερε την ελληνική παροιμία: «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση, που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε: «Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, είμαστε όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή απαιτείται πολιτική ευθύνη και κοινωνική σύμπνοια. Ο τόπος μας έχει πραγματικές δυνατότητες, μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα. Η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Ο ιδιωτικός τομέας, οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν και θα συμβάλουν, ώστε να ξαναϋπάρξει ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης, δουλειές».

Υπάρχει ένα επαρκές «δίχτυ» ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που, δυστυχώς, πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να το παλέψουμε, δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).


KANE KATI NA ΠAME ΣE KAMIA ΔOYΛEIA ΓIATI ΔEN ΜΠΟΡΩ NA ΣE ΠEPIΓPAΨΩ THN KATAΣTAΣH!

~ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ~

Απάντηση